DNB Global Indeks S, en bred och billig global indexfond.

 


Det här inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza Bank.

I veckan som gått meddelande Avanza Bank att man är på väg att flytta hem sina indexfonder till Sverige från fondförvaltaren Amundi i Luxemburg, samt att deras globala indexfond i och med flytten kommer att följa ett smalare och mer hållbart index. Här kan du läsa mitt inlägg om Avanza Global. I sociala medier är det både ris och ros och många letar efter alternativ som följer ett bredare index. Idag ska jag titta närmare på en norsk kandidat som ofta nämns i detta sammanhang. 

DNB Global Indeks S (reklamlänk) är en bred och billig global indexfond från den Norska kapitalförvaltaren DNB. Fonden följer indexet MSCI World Index Net, ett betydligt bredare index än till exempel de som fonderna Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Index speglar. Även denna fond har ett ESG-filter och är en så kallad artikel 8-fond som främjar miljörelaterade och/eller sociala egenskaper, här kan du läsa mer om vad fonden exkluderar. 

Basfakta om fonden: 

Totalt innehåller den 1402 olika bolag. Inget enskilt innehav utgör mer än 5% av fondkapitalet, Apple är störst med 4,9%. Här hittar ni en komplett lista över alla innehav.

Total avgift: 0,21%

Minsta köpbelopp är 100 SEK och denna andelsklass av fonden handlas i svenska kronor vilket innebär att det inte blir någon valutaväxlingsavgift.

Innehav:

Vad det gäller innehaven så är det inga större överraskningar, precis som med alla globala indexfonder så är det USA som väger tyngst och är dragloket i fonden. I DNB Global Indeks utgör amerikanska aktier 72% av portföljvärdet. Inget konstigt med det, USA har en av världens största och bäst presterande börser och har dominerat marknaden de senaste 150 åren. Ingen vet vad som kommer att hända i framtiden men det är ju också just grejen med en global indexfond, att man köper hela världens stora bolag, oavsett vilka dessa kan komma att vara i framtiden. Just nu är det USA som ligger i toppen och är överviktig i index, men om det skulle bli någon ändring på den punkten, till exempel att Kina eller Brasilien tar över herraväldet, så kommer fonden att omviktas efter den nya uppsättningen i index utan att man som småsparare behöver göra något. Man alltså lugnt fortsätta att mata in pengar månad efter månad, år efter år, utan att bry sig om vem som har flaggan i topp och få ett bra resultat.




Avkastning:

Fonden startade i september 2010 och ska alltså snart fylla 14 år. Sedan start är den totala avkastningen 497% vilket ger en genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR) på 13,6%. Tittar man på de senaste 10 åren så är den totala avkastningen 279% som resulterar i en CAGR på 14,25%. Inga konstigheter här heller, det är en rimlig avkastning för en bred global indexfond med tyngden på USA. Rena USA-fonder har historiskt levererat högre avkastning än de globala fonderna och anledningen till det är att övriga innehav i fonden drar ned på snittet jämfört med en fond som enbart innehåller amerikanska aktier. 




Globalfond eller USA-fond?

Jag får ibland frågan om jag tycker att man ska ha en USA-fond, en globalfond eller rentav båda och här kan man så klart välja efter smak och sätta ihop sin portfölj precis som man vill, men det är bra att vara medveten om att en amerikansk indexfond och en global indexfond till hög procent har samma innehåll. Har man alltså en Global indexfond så behöver man kanske inte investera i en USA-fond, och vice versa. En sak som kan tala för en global indexfond är dock att man med stor sannolikhet alltid kommer att ha rätt aktier oavsett vilket land som dominerar på marknaden, medan en ren USA-fond "bara" kommer att innehålla usa-noterade innehav. Jag har hittills en svensk och en amerikansk indexfond i min väska, men jag överväger även att ta in en global indexfond för att vara totalt helgarderad och den här fonden från DNB är den kandidat jag gillar bäst hittills. 




Kommentar om indexfonder:

Oavsett hur man väljer att sätta ihop sin portfölj så kommer jag som vanligt att slå ett slag för billiga indexfonder. För en vanlig dödlig småsparare som jag själv (och även för de flesta som tror att dom är odödliga) är en, eller en kombination av flera indexfonder det alternativ som kommer att ge bäst totalavkastning över tid. Man köper hela höstacken istället för att leta efter dom nålar som man tror kommer att gå bra i framtiden. Än bättre så kan man strunta totalt i om börsen är upp eller ned, om ett bolag är högt eller lågt värderat, om det är ekonomisk kris eller gröna ängar med feta kor. Ett långsiktigt och oavbrutet månadssparande i index av val, oberoende av marknadens rörelser, kommer att ge ett jämnt inköpspris över tid och ger enligt statistiken bättre avkastning än att försöka tajma marknaden eller spara ihop en "krigskassa" för att sedan köpa när börsen går ned. 

Det sägs ofta att "på börsen får man vad man betalar för", med hänvisning till att det är värt att betala extra för aktivt förvaltade fonder som har en fondförvaltare som sitter och väljer ut dom aktier som ska gå bäst, istället för en indexfond som köper hela säcken med både bra och mindre bra bolag. Men börsen är kanske ett av de få ställen där man får mer ju mindre man betalar. Statistiken visar nämligen att de flesta aktivt förvaltade fonder, som dessutom alltid har en mycket högre avgift än indexfonder (ofta mellan 1% - 1,5% eller högre) misslyckas med att avkasta bättre än indexfonder över långa tidsperioder. 

Precis som med ränta på ränta-effekten så blir det mer och mer tydligt ju längre tid som går. För kortare perioder som fem år är det relativt enkelt att få ett bättre resultat än index, (notera gärna att fondförvaltare som säljer sina fonder med motiveringen att dom slår index oftast redovisar kortare perioder) men när man tittar på statistiken för längre sparhorisonter så som 20-30 år, så är det endast 1% av de aktivt förvaltade fonderna i världen som utklassar index. Och det har ju sin logiska förklaring. Världen är i ständig förändring, de bolag som toppade det globala indexet för tjugo år sedan är inte de samma som idag, och kommer förmodligen inte heller vara de samma om ytterligare tjugo år. Det, i kombination med att spåkulor inte fungerar gör att indexfonder är det smarta valet för den som vill sova gott och bli en rik pensionär. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K 

4 kommentarer:

  1. Låter klokt, jag månadssparar i Handelsbanken Europa Ind Crit B1 SEK 30% delar ut i mars och DNB Global Indeks S 35%, SEB Sverige Indexnära B 35% delar ut i maj/ Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Patrik.
      Då ser vår framtid lika ljus ut, vi kör samma fonder, förutom DNB som jag funderar på. Jag har Handelsbanken Usa Index Criteria B1 SEK 22% och SEB Sverige Indexnära under uppbyggnad. Fattas bara en global indexfond som delar ut pengar i cash:)
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera
  2. Bra tips det där. Men har du spanat in Amundi Global All Prime (ticker WEBG)? Bred etf med väldans många innehav, utan ESG och under 0,1% i avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Tack för tips, ska kolla in den:)
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera