Sparkvot april 2019Efter nyår startade utvecklade jag mitt sparande lite och började bokföra min sparkvot varje månad. Detta för att jag ville se om jag kan klara att leva på max hälften av min inkomst varje månad. Hittills har det gått över förväntningarna och jag klarar målet med god marginal. Den här månaden blev det 25 364 kronor sparat vilket ger en sparkvot på hela 72% av nettolönen. 

När man läser böcker och rekommendationer om hur man börjar ett sparande så pratar man ofta om att lägga undan 10% av sin inkomst varje månad och investera dessa pengar. Det är en jättebra utgångspunkt och om man som jag var en ekonomisk katastrof och inte sparade någonting så är steget till 10% ganska stort. När man sedan fått lite rutin på sparandet och investeringarna så blir man lätt taggad att höja den procenten och få lite extra fart på pengamaskinen. 

Sedan börjar man räkna på ekonomiskt oberoende och hur mycket man behöver för att sluta jobba. Inom FIRE-rörelsen så pratar man ofta om 4%-regeln. Enkelt förklarat betyder denna regel att du kan ta ut 4% av ditt kapital och leva på dessa pengar utan att ditt sparkapital tar slut under din livstid. Först måste man då räkna ut hur mycket man har (eller hur mycket man skulle kunna tänka sig att ha) i totala livskostnader, om man slutade jobba. Viktigt här är att om man är villig att sänka sina kostnader så behöver man mindre pengar för att kunna förklara sig fri. Kan kanske vara värt mödan? 

När man talar om att leva på sparkapital efter 4% regeln så säger man att om man lyckas spara ihop till 25 gånger sitt totala årsbehov av pengar så kan man sluta jobba helt och bara leva på avkastningen från ditt sparkapital. Låt oss nu säga att jag behöver 20 000 kronor netto i månaden för att känna mig ekonomiskt oberoende. Då multiplicerar jag min årsutgift på 240 000 med 25 och svaret blir 6 miljoner. Det är det sparkapital jag behöver för att kunna leva efter 4% regeln. 

Ett mått man talar ofta om inom FIRE-rörelsen är att om man vill bli ekonomiskt oberoende så skall man sträva efter att leva på hälften av sin inkomst. Lyckas man justera sina livskostnader så att man sparar 50% av sin lön varje månad så blir man i teorin fri efter 16 år. Det är inte speciellt lång tid om man tänker på det. 

Jag blev peppad och nyfiken och tänkte att jag skulle se om detta var möjligt. Kan jag leva på 50% av min inkomst under en längre tid? För att ta reda på det så tänkte jag att jag måste kunna hålla detta under en längre tid eftersom livssituationer och inkomster kan variera med tiden. Till att börja med var tanken att bokföra detta i ett år och få en referens, men sedan måsta man ju också vara villig att hålla detta om uträkningen skall hålla över tid. Då gäller det att man lever en livsstil som endast kräver 50% av inkomsten, inte att man lever någon fiktivt och pressat liv för att komma upp i högre sparkvot. 

Hittills har försöksperioden gått mycket bra, men inom några månader kommer hela projektet att få upphöra eller ligga på is på obestämd tid då jag nu har sagt upp mig från jobbet. 

Nya tider stundar i livet, men vad som än händer kommer jag att fortsätta spara och jobba på min aktieportfölj. Min inkomst kommer att förändras under en tid, men inte min vilja att kämpa:) 

Ha en trevlig helg alla börshajar. 

Kommentarer

 1. Herregud, 72% är ju en magisk summa, snyggt jobbat!
  Låter som att du går stark in i tiden också efter din nuvarande anställning.

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10årsplanen!
   Tackar:)
   Just nu har jag två och en halv månad kvar på jobbet så jag försöker kräma ur det allt vad jag kan. Efter första augusti kan jag lova att sparkvoter på 70% är ett minne blott för en tid framöver. Ha ha!
   Men ibland måste man ta ett steg tillbaka för att kunna ta två framåt.

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 2. Får man fråga vad hyran ligger på?

  Där jag bor får man en etta med kokvrå för halva lönen :(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, bostadskostnad är helt klart en stor del av inkomsten för många. Här betalar vi 700 euro för en 3:a med garage. Dessutom är vi två så då blir det ju billigare.
   Att betala halva lönen för bostad låter i grövsta laget tycker jag. Men huvudsaken är att man trivs där man bor:)

   /K

   Radera

Skicka en kommentar