Jag köper Ratos och smiter igenom Tiger helskinnad (inte helt skinnad)Igår fick man in månadspengen och det var dags att handla lite aktier, alltid lika kul att shoppa på börsen. 
Det blev 50 stycken Ratos som fortsätter att dingla kring 50-strecket, totalt har jag nu 400 aktier i bolaget. 
Köpet driver upp avkastningen lite då dagens nivå landade på 5,8%, inte alls illa om man jämför med till exempel världens bästa bankkonto. 
Nyheter i bolaget är att Nebula får ny VD, annars är det inte mycket att hojta om. 
Jag misstänker att kursen kommer att fortsätta ytterligare söderut och med det blir det vidare inköp, men så en dag, kommer de åter att skjuta i höjden. 
Olyckans korpar sjunger att Ratos är slut och jag borde sälja skräpet medan det fortfarande finns något kvar att hämta, samma gamla visa, om och om igen. 
Men gör det för all del, sälj Ratos, så blir det billigare för mig. 

Portföljen ser idag ut så här: 

Ratos 
400 st
Industrivärden
312 st

Skanska
265 st
Nokia
261 st
Sandvik
113 st

Lillen växer så det knakar och idag med 20% upp sedan köp och 7,5% bara i år väger portföljen 123.000 kronor, det är 11.000 kronor upp sedan i december 2014!!!
Ingen dålig uppsving må jag säga.
Egentligen spelar det ju ingen roll då målet är att bygga en utdelningsportfölj och jag hellre vill att börsen skall gå ner än upp, men det är ju svårt att inte bli peppad då kontot stiger så på bara några veckor.
På tal om shopping, var ofrivilligt inne på en av köpcentrets nyöppnade franchise, Tiger. https://www.tiger-stores.com/ 
Det var tredje gången jag var i kontakt med denna danska kedja av smaskiga plast & pryl-butiker i bästa IKEA anda. 
Man är naturligtvis tvungen att slingra sig igenom hela butiken och flera gånger blir till och med en snåljåp som jag sugen på att handla något. 
Jag fokuserade i stället på hur galna alla är i att köpa skräp i bästa kinesiska kvalitet och att den enda som sitter på rätt sida räntan är ägaren.
Bästa polaren var tvungna att gå in för att handla en överraskning till sin fru som är Miss shopaholic herself, kul med lite plåtburkar och en sjukt ful papegoja i papp spetsad på en pinne... dekorativt tydligen, jättebra att ha i en blomkruka till exempel, burkarna får samla damm i köket. 

Så många gånger som jag har försökt prata pengar, spara och ekonomi med denna man, inte ett ord har fastnat. 
Efter år av plågande med ett huslån som dom knappt har råd med, visa-kort som blöder 17% ränta varje månad år efter år och ytterligare personliga lån som dom äntligen börjar få en rätsida på... ska dom lugna ner sig då eller? 
Nähä du, nu ska det tas ytterligare ett lån för att dra hela familjen till New York en vecka, flyg tur och retur, hotell och bärsärk på kreditkorten i alla stadens affärer, sightseeing and the lot.
Det kommer att ta min vän flera år att betala av denna resa, hoppas dom får kul i alla fall. 

Missförstå mig inte, det är mina bästa vänner och det är absolut inte meningen att snacka skit om dom, men jag lider när jag ser hur dom har det ekonomiskt och det går bara inte att få dom att förstå att det finns en väg ut ur denna snara som dom själva bara drar åt hårdare och hårdare för varje år som går. 
Men, det är ju ingen mening att tjata, alla har ju rätt att leva som dom vill. 

Hur som helst är Tiger ett intressant koncept då affärerna alltid är proppfulla med folk. 

Ha en god kväll så ses vi på börsen på måndag.  
4 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag är en glad kille på 17 somrar. Njuter av att läsa din blogg, då jag är finans intresserad. Jag har läst och ökat min förståelse om aktier i 1 år nu, och har investerat i Bonheur nyligen. Om du inte har något imot att jag frågar, hur mycket investerar du i aktier per månad?
  Hur som helst ville jag lämna en kommentar! Keep it up!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Välkommen, kul du hittat hit och gillar bloggen.
  Själv blev jag intresserad av ekonomi och aktier för cirka 5 år sedan, så jag är ganska grön på ämnet ännu men jag njuter av att lära mig mer och mer hela tiden.

  Om jag hade fått upp ögonen för aktier vid 17 års ålder hade jag nog varit miljonär flera gånger om vid det här laget, vilken investeringshorisont du har framför dig, grattis! Jag började efter 30…

  Sedan jag började månadsspara i aktier har jag handlat för 5000 kronor i månaden fram till förra våren då jag var tvungen att dra ned till 2500 kronor då jag har en del andra saker på gång. Lite eget företagande och mycket resande (att resa är en av världens bästa investeringar i min mening)

  Oavsett vad du rör dig med för kassa så skulle jag rekommendera Avanza och deras Minikund-konto där du kan handla för så lite som några hundralappar utan att avgiften äter upp räntan. Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.
  Perfekt för oss småsparare och till exempel studenter som kanske bara kan handla för en väldigt liten summa i månaden.

  Lycka till med investeringarna!

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret! Ja, tiden är din vän när det kommer till aktie sparande! Jag ska absolut kolla på Avanza, fyller 18 i juni. Därför har jag använt mina föräldrars konto att investera med, där courtage avgiften är 99 kr...
  Funderar även att investera i en index fond så som Avanza Zero, dock är jag lite skeptisk när det kommer till fonder då jag själv inte har full kontroll.
  Mvh Alexander

  SvaraRadera
 4. Hej igen Alexander. Jag rekommenderar att du slutar betala 99 kronor i courtage right now!
  Kolla in denna länk till Avanza: https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/konto-avtal/minderarig.html

  "Vilka kontotyper kan man ha som minderårig på Avanza?
  Om man vill spara i barnets namn finns det tre kontotyper för handel som man kan spara i: Aktie- och fondkonto för minderårig, Kapitalförsäkring för minderårig och Investeringssparkonto för minderårig. För samtliga kontotyper behöver föräldrarna signera avtalet samt att innehavet övergår i barnets ägo vid dennes 18 årsdag."

  ;)

  SvaraRadera