Flera inkomstkällorJag börjar med att säga att det här inte är ett klassiskt "how to make money on the internet"-inlägg. Det finns redan hundratusentals sådana som rekommenderar allt från bloggande till att sälja egna produkter eller starta en youtube-kanal. Men det där vet du ju redan. Visst är det är bra att det finns idéer och information om det, men själv tänkte jag hålla mig till själva basmaterian och mina egna erfarenheter. 

Söker du ekonomisk frihet precis som jag? Då är en viktig åtgärd att skaffa mer än en inkomstkälla, ju fler desto bättre! De flesta av oss är i folkmun så kallade löneslavar, personer som är helt eller så gott som helt beroende av vår månadslön till liv och uppehälle. För de flesta skulle en utebliven månadslön innebära en smärre eller större kris då medelsvensson inte har buffert för mer än en till två månader. Detta beror främst på att man lever över sina tillgångar och följaktligen inte har så stor marginal för att spara något (alternativt är man inte intresserad av att spara och investera). 

Nästa stora anledning till att de flesta av oss inte har råd att missa en månadslön är att vi lever med hjälp av en enda inkomstkälla, lönen från jobbet är vår enda livlina. Skulle den upphöra börjar det snabbt brinna i baken på de flesta (även på mig), det låter lite riskabelt när man tänker efter, eller hur? Pengar är lika med frihet. Frihet att välja. Ju mer pengar vi har i förhållande till våra utgifter, desto fler valmöjligheter har vi i livet. Vi är med andra ord beroende av att pengar kommer in varje månad (gärna oftare) på vårt konto, inte bara för att kunna överleva utan för att ha möjlighet att välja. Den som har pengar på kontot har fler valmöjligheter än den som inga pengar har, det säger sig ju självt. 

Det finns oändligt många olika alternativ att välja mellan, lika många som personer på denna jord. Alla har vi olika drömmar och mål i livet, vissa vill ha en taklägenhet i centrala Stockholm, andra tycker att paradiset är ett litet hus på landet. Oavsett om man vill säga upp sig och flytta utomlands (som jag gjorde) eller trivs med att bo i samma by där man är född, rik som fattig, finns det en lyxartikel som vi alla vill ha mer av, nämligen tid! 

Låt oss kalla tiden för en råvara. Det är en begränsad sådan och den rinner iväg i takt med klockans tickande. Den tid vi har på jorden är begränsad och dessutom vet vi inte hur mycket vi har kvar i tanken. Det är ungefär som att köra bil utan bensinmätare, en dag blir man stående. Därför gäller det att ta vara på den tid vi har, hur mycket eller lite det nu är, på bästa sätt. Det gör man också på ett mycket individuellt sätt, en del gillar att påta i trädgården, andra att resa. Många är lyckliga i soffan med en bra bok och andra bränner kalorier på crossfit. När det kommer till fritidsintressen så är vi alla olika, men generellt är nog de flesta av oss överens om att vi gillar att ha ledig tid till att spendera med familj, vänner och oss själva. Att vara med sig själv är inte att underskatta;)

Hur man än väljer att spendera sin lediga tid så har jag aldrig träffat på någon som gnäller över att de har för mycket fritid. Hur många ligger på dödsbädden och grämer sig över att de rest för mycket, att de spenderat för mycket tid med barnen eller att de slösat tid på att ta hand om sin hälsa? För mig är friheten att välja min fritid det största som finns. Frihet är ett ord som låter lyxigt i mina öron. Det är mitt ultimata mål i livet. Att inte behöva be om ledig tid. Att kunna distribuera tiden i mitt liv som jag vill, inte som någon annan vill, det är vardagslyx upphöjt till maxnivå. För många kommer det inte att bli så i livet, kanske inte för mig heller, men jag ska göra vad jag kan för att bereda vägen mot friheten. 

Kan man köpa tid? Inte vad jag vet. Däremot kan man köpa frihet och det är här vikten av flera inkomstkällor kommer in. Om vi återgår till oss löneslavar så bestämmer vi över den fritid som vi blivit tilldelade, dock inte hur mycket fritid vi skall ha, det är det andra som bestämmer. Vanligtvis arbetsgivaren, eller mer korrekt, vår egen kapacitet att skapa alternativ inkomst i kombination med att leva under våra tillgångar bestämmer hur mycket fritid vi har. Lever vi med vår månadslön som enda inkomstkälla har vi inte råd att köpa mer fritid än den vi blir tilldelade, vi har ingen köpkraft helt enkelt. Har vi däremot alternativa inkomstkällor som strömmar in på kontot från olika håll så får vi helt plötsligt mer edge, vi får mer valfrihet. 

Upp med handen alla som skulle kunna och vilja jobba del eller halvtid på sitt jobb. Bara för att man inte vill jobba heltid behöver det inte betyda att man vill säga upp sig, många trivs bra på sitt jobb. Men att gå ner i tid, det är gött! Tänk dig att jobba 75% i stället för heltid, vore inte det ganska trevligt? Har man bara sin månadslön att lita till och dessutom lever på gränsen till sina tillgångar så är det svårt att gå ner i tid på jobbet. Varje krona som kommer in är avgörande. Det är med andra ord viktigt att pengaströmmen inte upphör i kombination med att leva med god ekonomisk marginal. 

Hur kan man då gå tillväga för att ha råd att gå ner i tid? Lösningen är att finna alternativa vägar till inkomst utöver vår vanliga lön! Inte bara en, utan flera. Desto fler inkomstkällor som strömmar in på kontot desto bättre. På samma sätt som ett jobb kan upphöra av olika anledningar så kan även en passiv inkomst göra det samma. Att skapa en alternativ inkomst till din vanliga arbetslön är ingen garanti för att den kommer att vara för evigt. Därav vikten av att ha flera inkomstkällor, om en eller flera skulle falla så har vi andra källor kvar, vi lever inte enbart på en.

"Många bäckar små gör en stor å" lyder ordspråket, och det är sant. Om det droppar in pengar på vårt konto från många olika källor så blir det fort en stor slant och dessa pengar kan vi sedan använda till att köpa oss friheten att successivt minska vårt traditionella löneslaveri. Vem vet, kanske rent av avsluta det helt med tiden om vi verkligen lägger manken till.

Hur kan vi då skapa alternativa inkomstkällor som tillåter oss fasa ut det traditionella lönejobbet? För inte så många år sedan var jag skuldsatt, hade inte en krona sparad och visste ingenting om vare sig investeringar, aktier eller sparkvoter. Ekonomi var för mig ett helt okänt kapitel i boken om livet. Än mindre visste jag om passiva inkomster och det enda jag hade var en stor önskan att bli fri, jag ville bestämma över min egen tid. Hur, var och när! 

Att börja med aktieinvesteringar var mitt första steg mot friheten även om jag då inte visste om det. Min längtan efter frihet ledde mig till att söka efter alternativ som idag har gett mig en om än liten alternativ och passiv inkomst, nämligen aktieutdelningar. Från början hade jag inte en aning om hur man handlade med aktier, men jag var nyfiken och lärde mig. Jag visste inte vad direktavkastning eller split betydde, jag lärde mig det också. Steg för steg vandrade jag längre och längre in i den snåriga börsdjungeln som från början verkade osäker och skrämmande, men jag lärde mig även att så inte var fallet. Det var långt ifrån en spikrak väg och jag begick flera misstag, men så är det när man ger sig in på något nytt. Kom ihåg att för varje misstag som begår så lär du dig något nytt och tar dig ett steg närmare att lyckas. 

I dagsläget ger min aktieportfölj mig en extra inkomst i form av aktieutdelningar. Oavsett om jag ligger och sover, cyklar mountainbike eller reser jorden runt så tickar det in pengar på kontot med jämna mellanrum, och summan stiger för varje år som går tack vare att jag återinvesterar utdelningarna. Det är naturligtvis inte tillräckligt för att leva på utan mitt vanliga jobb men det är en alternativ inkomst till min vanliga lön som jag kan köpa fritid för om jag vill. Även om det är en låg inkomst så är det fortfarande en inkomst och viktigast av allt, som jag själv har skapat. Jag har skapat en liten bäck av pengar som sipprar in på mitt konto och det ger mig ett otroligt självförtroende, jag kan skapa mig alternativ inkomst. 

Sedan började jag blogga. Idén har alltid varit redan från första början att skriva en dagbok över mina fram och baksteg på börsen och vägen mot friheten. Det började som ett litet tidsfördriv och utvecklades mer och mer till en hobby. Det är kul att skriva och det är både praktiskt och utvecklande att kunna gå tillbaka i arkivet och se hur man har utvecklats. Efter några år började jag undersöka hur man skulle göra för att lägga upp annonser på bloggen, jag kunde ingenting om Google Adsense men jag lärde mig det genom att prova mig fram. Sedan upptäckte jag affiliatelänkar, det var ingenting jag hade använt innan men jag lärde mig det också, åter igen, genom att prova mig fram och experimentera. Det är väldigt enkla grejer, man måste bara vilja lägga ned några timmar på att lära sig.  

Saken är den att när man väl får upp ögonen för hur man ska skapa sig ett eget friare liv så blir man mer öppen för idéer som kan ta en dit man vill, man blir lyhörd. Innan jag visste något om börsen och aktier så var det bara ett brus i bakgrunden som jag inte brydde mig om, sedan jag upptäckte den vägen så har hundratals andra dörrar öppnats framför mig, vissa bättre och andra sämre. Huvudsaken i det hela är att jag hela tiden söker nya vägar och alternativ som kan ta mig närmare mitt mål, friheten! 

Nu har jag två olika inkomstkällor. Mitt vanliga jobb och inkomsten från mina aktier. Den huvudsakliga inkomsten som jag ännu inte klarar mig utan och som dessutom gör att jag har möjlighet att skapa inkomst nummer två är ett vanligt jobb. Eftersom jag dessutom väljer att inte spendera pengarna som kommer in från mina aktier utan i stället återinvestera dom i nya aktier så växer min alternativa inkomst i stadig takt. Intäkterna från bloggen är i stort sett obefintliga och det har aldrig varit mitt driv att tjäna pengar på detta. Oavsett så är det viktiga i saken är att jag lärt mig hur det går till att skapa en alternativ inkomstkälla. Oavsett om den källan ger 1 krona eller 100 kronor så är det en inkomst som jag skapat genom att vara nyfiken och som jag inte hade förut. 

Det kan komma att ta många långa år innan jag kan eller väljer att leva av dessa aktieutdelningar, men det är inte det viktiga i sammanhanget, det som är relevant är att jag har skapat en alternativ inkomst och att jag hela tiden söker efter nya vägar. Just nu har jag två källor, en dag kommer jag att ha tre. Därefter kommer fyran och femman, vem vet hur många som följer? Att jag lyckats skapa mig olika alternativa inkomster, hur små dom än må vara, så ger det mig självförtroende att skapa fler.

Om du hamnat här på bloggen är det förmodligen för att du också söker det samma, eller något liknande. Ekonomisk frihet, frihet att bestämma själv över din tid. Här följer mina råd till dig som vill skapa dig ett friare liv, ekonomisk frihet och alternativa passiva inkomster. Tyvärr finns det ingen enkel och utstakad väg till framgång. Hur många böcker du än läser, hur många kurser du än går eller bloggar du läser så är det alltid du själv i slutänden som kommer att skapa dig den frihet just du söker. 

1: Var nyfiken! Sök alternativ till ditt vanliga jobb. Börja där du står, tänk på vad du är bra på och vad du njuter av att göra och vad du drömmer om. Många gånger finns nyckeln där. 

2: Var beredd på att genomgå förändringar och uppoffringar. Vill man skapa sig ett friare liv så handlar det inte bara om att hitta alternativa sätt att tjäna pengar, man måste också vilja anpassa sig till nya förhållanden. 

3: Lev med god marginal under dina nuvarande tillgångar. Det ger dig möjlighet att skapa något nytt. Om du spenderar alla pengar du tjänar på lönearbete har du ingen köpkraft för andra alternativ. 

4: Läs böcker!!! Att läsa om det man söker är ett av de bästa sätten att finna vägen dit. Vill man veta mer om hur man spara pengar eller handlar med aktier så läser man om det. Vill man lära sig hur man blir en bra entreprenör så läser man böcker om de som redan lyckats och vilken väg dom har gått.

5: Våga prova på nya saker. Man kan inte veta i förväg vad som kommer att fungera. Var öppen för nya idéer och var inte rädd för att slösa tid på att undersöka nya vägar mot friheten. 

6: Tänk långsiktigt! Good things takes time. Att bygga upp en aktieportfölj är ingen man gör på en dag och vilken alternativ inkomstkälla du än söker så kommer det att ta tid innan den ger någon frukt. 

7: Våga ha fel! Gör fel, gör om, då lär man sig nya saker. Jag är hela tiden medveten om att min alternativa inkomst kan gå i stöpet, den kan försvinna. Det finns inga garantier för att mina aktieutdelningar kommer att gå åt det håll jag vill och det är en del av leken jag gett mig in på, det accepterar jag. 

8: Ta kontakt med andra som har lyckats med det du vill lyckas med. Våga ställa dumma frågor och tänk på att de flesta människor egentligen är väldigt öppna och hjälpsamma. Omringa dig personligen och / eller virtuellt med personer som går samma väg som du så kommer du hitta nya vägar. 

9: Var beredd på att andra kanske inte fattar eller gillar vad du håller på med. -"I´m sorry, I didn´t recognize you, I have changed so much;) 

10: Sov gott! Om du ligger sömnlös över dina aktieinvesteringar så kanske det är läge att byta strategi eller gå över till indexfonder? Vad du än ger dig in på, njut av resan och låt inte dina framtidsprojekt förstöra din nutid. Förändring är det enda som är konstant. 

Trevlig helg alla börshajar! 

6 kommentarer:

 1. Kul inlägg och något som jag själv vurmar för väldigt mycket. Jag är uppe i fyra olika strömmar nu: konsultande, vanligt jobb, utdelningar och bloggen. Ruvar på en femte i detta nu faktiskt. Stort lycka till i din jakt på flera, om du vill ha någon att bolla med så finns jag ett knapptryck bort :)

  Du får gärna till min blogg i din lista förresten.
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare 10årsplanen! Härligt att höra.
   Fyra olika strömmar, det var inte dåligt, då har jag någon att ta rygg på:)
   Det låter bra, det är svårt att hitta folk som gillar att prata aktier och sparande, i min vänskapskrets är jag ensam om att investera på börsen.
   Lägger till dig omgående, lycka till med nummer 5;)

   Tack för besök och kommentar.

   Mvh / K

   Radera
 2. Många kloka ord och välskrivet. Tack!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Egon, kul att det uppskattas:)

   Mvh / K

   Radera
 3. Bra inlägg!

  Jag håller med om att det är viktigt med flera inkomstströmmar, man sover bättre om natten då. Många tycker det är osäkert att köra eget t.ex. men själv tycker jag tvärtom. Jag startade get och jobbar 12h/v nu men har flera kunder. Om jag blir av med en gör det inget för jag har fler. är man anställd tappar man hela inkomsten.

  Just nu har jag inkomst från firma som i sig består av flera kunder. Jag har utdelningar från portföljen på 6k/mån, arbitrage som ger 3-500kr/mån och lite paneler etc på nätet som ger 2-800kr/mån.

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Frihetsmaskinen!
   Precis, det är ju ungefär som med riskspridning och diversifiering av portföljen, om en faller bort finns det fortfarande flera andra kvar. Osäkert att köra eget? Tja, hur säker är en "fast" anställning då? En dag har man fast jobb, i morgon kan man vara arbetslös... har man flera inkomstkällor är man inte lika beroende av att vara fast anställd.
   Det var ingen dålig ström av inkomster du har, verkligen imponerande. Ser att du ibland skriver om olika inkomstkällor och ideér till passiv inkomst, alltid uppskattat! Jag söker hela tiden nya vägar och hoppas att jag en dag kan delvis släppa taget om det traditionella lönejobbet.

   Tack för besöket och kommentar

   /K

   Radera