Mental & fysisk minimalism

Tre ut... ingen in.
Nu är jag igång och rensar igen. Som ni kanske vet är jag god vän med minimalismen och gillar att leva med få och helst endast nödvändiga ting. Dels för att det skapar harmoni i livet, dels för att man får så mycket mer plats och tid över och dessutom sparar man mycket pengar på att inte samla på prylar. Bara en massa plustecken +++ med att rensa. 

I går skrev bloggrann@n S.L.I.M det här inlägget om författaren Sarah Knight som tar minimalismen till nya nivåer. Det här är ett typiskt ämne som jag går loss på så jag var bara tvungen att spinna vidare på detta (sorry att jag är en härmapa:). I boken "the life-changing magic of not giving a f*uck!" beskriver Sarah hur man slutar ödsla tid som vi inte har på att vara med folk vi inte gillar och göra saker vi inte tycker om. Jag hade aldrig hört talas om författarinnan i fråga men det var ett koncept som jag nappade på direkt. Under många år har jag jobbat med min egen personliga utveckling och gillar allt som kan bidra till ett liv med mindre prylar, stress, ångest och tidsslöseri. Den dagen man upptäcker att man blir så mycket lyckligare av att eliminera allt som dammsuger bort ens positiva energi finns det ingen återvändo, man blir en mental minimalist. 

Helt enkelt handlar det om att lära sig att säga nej till sånt som vi inte vill göra. Detta på ett bra sätt så att folk inte blir stötta eller irriterade. På så vis får vi mer tid och pengar över till att göra sånt som vi egentligen vill i stället för att känna oss skyldiga över att vi inte har gjort det som andra vill att vi ska göra. Detta är väldigt nära relaterat till allt som jag kämpar för, nämligen att ta kontroll över min egen tid. Att vara fri och bestämma själv över sin tid är den yttersta lyxen i min mening. 

Idag har jag uppgraderat både den fysiska och mentala minimalismen ytterligare några steg då jag började dagen med att i hänvisning till sexmånadersregeln rensa ut tre skjortor från garderoben som hamnade i återvinningen. Hoppas att någon som behöver dom bättre än jag får nytta av plaggen. Därefter, inspirerad av Sarah´s video tog jag tre steg mot ett stressfriare liv: 

1: Gick ur Facebook. Mindre skärmtid, mindre brus, mer kvalitetstid till mig. +++

2: Rensade mailboxen. Jag får varje vecka en hel drös med olika onödiga mail från alla möjliga olika onödiga avsändare. Det kan vara allt från någon hemsida man besökt där man dumt nog fyllt i sin mail till någon "how to become a millionaire"-guru eller bara helt vanlig jobbig reklam. Alla avsändare som inte var av intresse kommer från och med nu att gå direkt till SPAM-lådan. Mindre tid till att rensa mail och mer tid till mig. ++

3: Eliminerade en person ur mitt liv. Inte så våldsamt som det kan låta, personen i fråga lever fortfarande, dock inte längre i mitt liv. Nu får hen slösa på någon annans tid och energi. ++++

Så! En mycket effektiv dag som dessutom innehållit morgonkaffe i solen, ett hårt träningspass, god mat och en fet siesta. 

God kväll alla börshajar! 

4 kommentarer:

 1. Wow! Tänk vad ett litet YouTube klipp kan ställa till med! ;) Grattis till vad som låter som en en kanondag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du får vara försiktig med vad du lägger ut på bloggen, rätt som det är gör jag mig av med lägenheten och flyttar ut i ett tält i skogen ha ha:)

   /K

   Radera
 2. Tycker du gör helt rätt att fokusera på det som är viktigast för dig. Har själv gjort samma val även om jag inte är minimalist. Innan jag skaffade barn levde jag väldigt enkelt och billigt och det var fantastisk. Det är svårare att välja bort alla prylar när man har barn då de gärna vill ha en hel del leksaker. Men för egen del har jag valt bort bekanta jag inte mår bra av. Istället satsat på mina riktiga vänner och familj. Har även minimerat mina räkningar och utgifter så gott det går. Jag går inte och köper nytt bara för att utan tänker efter innan om jag verkligen behöver det jag konsumerar. Med tiden har ekonomin blivit bättre och tids nog kommer jag även kunna jobba betydligt mindre och ändå klara mig. Det gäller att prioritera det som är viktigt i livet och det är ju olika för oss alla :-) Lycka till med dina fortsatta förändringar i livet.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Slimis.
   Kan bara hålla med, vad som är viktigt för var och en är ju väldigt olika, men det gäller att prioritera dessa saker oavsett vad andra tycker och skapa en tillvaro av kvalitet för en själv och sin familj. Helt enkelt att välja bort sådant som inte ger något, det som tjuvdrar ström från våra egna batterier. Det där med att satsa på riktiga vänner och familj är ett viktigt kapitel, där kan många av oss göra ordentliga storstädningar;)
   Att rensa bort prylar har jag hållit på med länge, men att städa på stress-avdelningen är något nytt för mig. Jag tror det blir ett intressant avsnitt i utveckligen.
   Låter som du har hittat en bra balans, kör på den linjen och lämna alltid dörren öppen för nya förändringar.

   Tack för besöket och kommentar:)

   /K

   Radera