New York, New York.


Jag har precis kommit tillbaka från min resa till New York, det är andra gången jag är där och jag kan bara säga; vilken stad!!! Jag skulle nog kunna köpa en gammal tisha med "I♡NY" på någon secondhand butik och stolt spatsera runt med. Ha ha! Vanligtvis när jag reser så håller jag mig undan stora städer, men här gör jag ett undantag, NY är faktiskt den enda staden jag verkligen skulle rekommendera någon att åka till. 

Det är stort, dyrt och högljutt. Skyskraporna blandas med äldre vackra byggnader, brandbilar vräker fram på 5:e avenyn, det ångar ur vägbrunnarna, tunnelbanan har det där speciella gnisslandet och överallt hör man den underbara New York-dialekten. Det är verkligen som att vara mitt i en film. Jag bara älskar det. 

NY är dyrt, förbannat dyrt. Det fattas bara att dom tar betalt för att andas. Det som drar upp resekostnaden mest är logi. Hotellen är dyra och ofta i dålig standard om man inte säker sig upp mot lyxklassen. Att äta på resturang är dyrt, förutom priset i menyn ska man betala taxes och dricks som minst ligger på 10%. 

Men det går faktiskt att komma undan billigare. Vad det gäller husrum så är min bästa rekommendation att hyra en lägenhet via AirBnB som fungerar utmärkt. Då har man riktigt kök och kan dra ned ordentligt på matkostnaderna genom att handla på vanlig mataffär och äta något eller flera mål hemma. Amerika sägs vara snabbmaten och överviktens hemland men jag tror att hälsotrenden är på god väg även där. Det finns hur mycket bra och nyttiga alternativ som helst att välja på i mataffärerna och även ute på stan. I stället för att sätta sig på Hard Rock-café och trycka feta burgare så går det fint att köpa hälsosamma och medtagbara alternativ som man äter i någon av stadens vackra parker. Bara att gå på Amazon-ägda Wholefoods är en religiös upplevelse för en matälskare som jag:) 

Färjan över till Staten Island för att se frihetsgudinnan är gratis, att gå över bron till Brooklyn är en annan gratis upplevelse som inte är att underskatta. Sedan finns det naturligtvis guider som denna där man kan välja och vraka bland 100 hundra saker att göra gratis i NY.

För mig är bland det bästa att bara snöra på sig gympadojjorna och gå. Jag tror jag gått mer än Forrest Gump har sprungit dom här dagarna. Det är det bästa sättet att avnjuta stadens "streetlife" tycker jag. 


Några av de lite dyrare aktiviteterna är att åka hissen upp till Top of the Rock på Rockefeller Centre. Det är förmodligen stadens bästa vy. Fantastisk utsikt över hela staden med Empire State åt ena hållet och central park åt det andra. Den nya skyskrapan vid Ground Cero där World Trade Centre stod bjuder också på en sjuk hissresa. 110 våningar på cirka 30 sekunder. Det är värt 32 dollar varje dag i veckan. Vill man bjuda till ordentligt kan man sväva över staden i helikopter men då får man lägga några tusenlappar extra. 


Crowded by the bull.

Precis som förra gången blev det ett besök på Wall Street (vem kan låta bli) men det blev snabbt lite trångt. Vegetarisk medhavd lunch i Central Park kändes som ett lugnare alternativ. 

Jag kommer utan tvekan att åka tillbaka till denna fantastiska stad. Det går onekligen åt pengar, men det finns många alternativ för den som är lite fiffig och streetsmart. Glatt spenderade dollar som jag hellre lägger på att resa än att köpa materiella ting;) 

Ha en bra dag alla börshajar. 

/K 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar