4 år som skuldfri


I dag är det precis fyra år sedan jag blev skuldfri. Det är en av mina absolut största milstolpar sedan jag städade upp i ekonomin och började spara och investera. Det skall erkännas att när jag skrev det inlägget var jag själv skeptisk till att kunna förbli skuldfri under någon längre tid eftersom vi lever i ett samhälle där ekonomiska frestelser står på menyn varje dag. Det är lätt att hamna i fällan att vilja konsumera för mer pengar än man egentligen har, köpa på kredit och låna till både det ena och det andra. På något sätt har jag lyckats hålla mig undan. 

Nu har fyra år passerat och jag är fortfarande 100% skuldfri. Det är en underbar känsla. Inte nog med det, jag har dessutom dragit ned på mina kostnader och "down sizeat" ordentligt på vägen. Genom att göra mig av med en massa prylar, skrota bilen i utbyte mot cykel och lokaltrafik och leva mer minimalistiskt / behöva mindre saker i mitt liv har jag skapat en liten vallgrav runt mig som gör att det blir svårare för onödig konsumtion att ta sig in i mitt liv. 

Att vara skuldfri ger en otrolig känsla av frihet. Det innebär att vad som än händer så kan ingen komma och kräva mig på pengar. Inga skulder tvingar mig att ha något minimum i inkomst, det avgör endast mina levnadskostnader som jag själv väljer. Det har också inneburit att jag kunnat lägga pengarna på annat som jag hellre vill göra, som att resa. För mig är resandet en av livets absolut bästa investeringar och jag väljer att njuta av detta i stället för att samla på materiella ting. För några veckor sedan sade jag upp mig från jobbet, hade jag haft stora skulder hade detta kanske inte varit möjligt. Att vara skyldig gör att jag känner mig bunden, jag trivs bättre med känslan att vara fri. 

Samtidigt är jag fortfarande medveten om att det är svårt att ha ett normalt liv i ett modernt samhälle utan skulder. Vill man äga ett boende så är det få av oss som kan köpa det kontant. Jag har själv kämpat hela året med att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet som jag hade för avsikt att köpa. Jag börjar dock tvivla allt mer på att jag verkligen vill ge mig in på detta köp. Jag längtar alltid till att ha ett litet hus vid skogens slut i stället. Det kan kosta så lite som den handpenning jag nu har skjutklar i magasinet, vi får se vad det till slut blir. 

Alla lever vi olika och vi har olika förutsättningar och mål i livet. För mig är livsnjutandet bland det största jag har. Att resa och upptäcka nya läder och kulturer, surfa och ha mycket fritid är för mig mycket viktigare än att till exempel äga en bil. Jag cyklar hellre eller tar bussen. Den nyaste telefonen eller senaste modet är inget som jag ligger sömnlös över. Det känns mycket bättre att investera dessa pengar i min framtida frihet genom att köpa aktier. 

Det är fullt möjligt att jag en dag väljer att skuldsätta mig, jag inser att det är till och med är hög risk att det händer. Dock kommer jag att göra vad jag kan för att fortsätta vara skuldfri och under tiden njuta så mycket jag bara kan av denna frihet. 

Ha en bra dag alla börshajar:) 

12 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Att vara - och förbli - skuldfri är inte det lättaste. Kämpa på och lycka till med framtidsplanerna.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Tackar, jag är själv rätt förvånad över att jag klarat mig undan skulder så här länge:) Hoppas det fortsätter, ha ha!

   /K

   Radera
 2. Jag är typ lika gammal som dig tror jag (farligt nära 40), utlandssvensk och investerarknarkare. Inte skuldfri, men skulle kunna lösa CSN lånet om jag ville. Funderar mer och mer på att göra det. Anledningen till att inte göra det är att skulle jag köpa boende är CSN många gånger bättre än bolån. Men att vara helt skuldfri hade ju varit nått det med. Fast med de fördelaktiga villkoren vid nedsatt betalningsförmåga och låg ränta, hur hade du gjort? Om du köper lägenheten, ångrar du att du betalat av CSN?

  Sidofråga, varför skriver du alltid ett hus bud skogens slut? Skogen börjar väl för jag antar du vill in i din? ;)

  Keep it up, ser fram emot och hoppas på att få läsa om hur det går på hemmaplan sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kul att höra av fler utlandssvenska investerare.
   Vad det gäller CSN-lånet så är det ju ett lån med exceptionellt bra ränta, det gör att det rent ekonomiskt inte är lönsamt att göra som jag och betala av det. Det ger bättre avkastning att fortsätta betala av lånet i lugn och ro och investera pengarna på börsen i stället.

   Men... anledningen till att jag valde att göra detta är att för mig personligen så vägde känslan av frihet och att vara skuldfri tyngre, även om det rent investeringsmässigt kanske var en dum idé. Jag har många gånger fått denna fråga och det är många som tycker det var ett konstigt beslut av en person som investerar.
   Jag var under många år skuldsatt och hade ingen kontroll på min ekonomi, att övervinna detta och bli skuldfri är mycket större för mig än de pengar jag kunde ha vunnit på att köpa aktier i stället för att betala av CSN. Jag ångrar mig inte ett dugg, tvärtom är jag stolt över detta och tycker det är underbart att vara skuldfri.
   Oavsett om jag köper en lägenhet eller inte så är jag 100% nöjd med detta beslut:)

   Jag kan tyvärr inte rekommendera hur du skall göra, det är ju väldigt individuellt det där med skulder och betalningsförmåga. 99% av de du frågar skulle förmodligen råda dig att inte betala av CSN i en klumpsumma och i stället amortera på lägenheten.

   "I ett hus vid skogens slut" kommer från en visan "Tomten och haren" som de brukade sjunga för mig när jag var liten. Det är bara ett uttryck som representerar lugn och ro för mig. Ett litet torp med vedkamin, långt från stadens brus är drömmen för mig:)

   Tack för besök och kommentar

   /K

   Radera
 3. Starkt jobbat, skuldfrihet är det långt kvar innan jag uppnår! :)

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10årsplanen!
   Tackar! Som jag nämner i kommentaren ovan så har en del av besluten jag tagit för att bli skuldfri kanske inte varit de bästa ur investeringssynpunkt. För mig känns det toppen, men det behöver absolut inte vara något att ta rygg på.

   Tack för besök och kommentar:)

   /K

   Radera
  2. Det var det lilla. Jag har valt den andra vägen med mer risktagande, dvs att jag låtit CSN-lånet bestå, har bolån och dessutom belånar jag min portfölj. Detta gör jag dock i "rationalitetens namn", dvs att jag ur investeringspunkt tror mig kunna gå vinnande ur denna ekvation - vilket jag hittills också gjort. Men det kräver att man pallar med det och den upplevda känslan av kontroll som du nämner är mycket värd.

   Radera
  3. Det du gör är normen tycker jag det verkar som, inget konstigt med det. Det ovanliga är att inte ha några skulder och det har också sina konsekvenser. Skulle jag vilja förbli skuldfri resten av mitt liv så får jag till exempel välja bort att äga en bostad, det behöver inte vara ett speciellt bra beslut investeringsmässigt.
   Att låna till bostad tycker jag är totalt befogat, belåning av portfölj är inte heller någon galenskap så länge man inte går helt bananas.
   Som med allt annat så handlar det väl om att ha balans och som du säger, att palla trycket. Huvudsaken tycker jag är att man sover gott:)

   Tack för feedback:)

   /K

   Radera
  4. Härligt. Jag blev glad när jag läste inlägget, att vara och känna total skuldfrihet. Det måste vara helt underbart. Jag hittade din blog idag så jag vet tyvärr ingenting om dig men jag ska läsa på. Kör hårt.

   /Leva drömmen

   Radera
  5. Hej Leva drömmen!
   Ja, det ger verkligen en underbar känsla av frihet. Dock har allting sitt pris;)
   Hade aldrig läst din blogg heller så jag ska också kika in hos dig. Jag föreslår ett länkutbyte och lägger till dig i min bloggrulle.

   Tack för besöket:)

   /K

   Radera
 4. Intressant läsning! Jobbar själv på att leva mer minimalistiskt, och i perioder går det bra, sen spårar det ur lite. Jag har också mitt livsexilir i form av en livs levande häst - han försvårar den ekonomiska tillvaron något. Men du, bra kämpat och tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 5. Hej Louise!
  "Skulle kunna bli rik hur lätt som helst om jag inte hade en sån där jäkla havremoppe."
  Ha ha, lätt årets bästa bloggpresentation.
  Jag tycker det är minimalism handlar om, att inte köpa en massa skräp just för att ha råd att göra det man verkligen vill och njuter av. Om din häst gör dig lycklig så är det den bästa investeringen:)
  Kul att du blev inspirerad och tack för besöket.

  /K

  SvaraRadera