Jag ökar i kanadensisk utdelare

 


Idag lyser det rött på börserna och jag passade på att köpa ett knippe Bank of Nova Scotia (BNS), stabil utdelare som jag tog in i portföljen förra månaden. Banken har delat ut pengar till sina aktieägare oavbrutet varje kvartal sedan 1832 och från och med oktober i år kommer jag också att få ta del av den utdelningen. 

Dagens köp blev ett litet sådant, men till ännu bättre pris än förra gången. Aktierna inhandlades för 53,97 CAD som till officiell växelkurs blev 359,50 SEK vid köptillfället. Vid handel med utländska aktier försvinner ju 0,25% i växlingsavgift vid köpet (utöver courtaget) och samma vid utdelningar så det får man ju dra av från direktavkastningen. Tråkigt, men det enda alternativet om man vill handla med utländska aktier.

Med en årlig utdelning (uppdelad på 4 kvartalsutdelningar) handlades idag BNS till en direktavkastning på strax över 6,5% och ett P/E-tal på 10,5. Ett fenomenalt köp skulle både jag och Aktiestinsen säga. Aktien utgör nu futtiga 0,7% av KPK-portföljen men kommer definitivt att växa med tiden. 

Utöver detta är det hårda tider för banker över lag, Handelsbanken har backat rejält sista tiden, Nordea verkar vara i blåsväder angående penningtvätt, även SEB är med på listan över misstänkta banker som publicerats i förra veckan. 

Själv avvaktar jag och följer nyhetsflödet med ett öga öppet från sommarstugan som nu klätt sig i höstkläder. Det brinner i kaminen, höstlöven fastnar på fönsterrutan och middagen är precis klar. Livet är gött, med eller utan aktier.

Vi ses bland miljonerna. 

/K 

4 kommentarer:

 1. Ja lite trist att valutakonton hos nordnet inte fungerar till ISK. Hade varit grymt om jag förstår det rätt. Slippa växla från cad til sek och sedan tillbaka när man köper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investerarfar.
   Kul att ha dig här först av allt:)
   Ja du, det där med att komma undan valutaväxeln vid köp av utländska aktier är något som jag grunnat på också. Tror dock inte att det finns någon väg runt det problemet än att i så fall enbart investera i svenska aktier, vilket absolut kan vara gott nog.
   Kommer du på något så är jag idel öra.

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 2. Vi passade på att köpa lite handelsbanken förra veckan. På sikt tror jag de repar sig även om de kanske inte blir några kursraketer.

  Smartsnål - smartare val i vardagsekonomin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smartsnål.
   Kul att ha dig här:)
   Det blir säkert ett bra köp, jag är själv fullinvesterad i SHB men om jag inte vore det så skulle jag se dagens nivå som ett ypperligt köp.

   /K

   Radera