Okej att ge köpråd så länge man är expert?

 


På sista tiden har aktiefusket uppmärksammats mycket i sociala medier där man upplyser om faran för att låta sig luras in i olika aktier av anonyma profiler på bland annat Instagram och Facebook. En grupp personer driver ett eller flera konton i olika sociala medier där man haussar aktier i små bolag och lurar in småsparare att gå in med pengar för att driva upp aktiekursen. Dessa personer har själva innehav i aktien och när man sedan lyckats driva upp kursen ordentligt säljer man av sitt innehav, tjänar en hacka, och småspararen står kvar med svarte Petter. 

Först och främst tycker jag det är väldigt bra att detta uppmärksammas av finansinspektionen då jag sedan länge här på Koll på kontot går under banderollen "Köp inte aktier i ett bolag bara för att någon annan gör det". Jag tjatar ofta om detta både här och på mitt Instagramkonto och det verkar inte kunna upprepas tillräckligt ofta. När man investerar i aktier så köper man en del av ett företag, man blir delägare, om än kortsiktigt. Det är därför otroligt viktigt att man tar reda på ordentligt vad det företaget driver för verksamhet samt förstå den innan man satsar några pengar. Det är du som investerar som bär ansvaret om investeringen går åt pipan. Således är det nödvändigt att göra sin egen analys av ett företag och inse ansvaret som medföljer när man investerar i en aktie. 

För den som vill investera på börsen och inte har lust, tid eller intresse för att sätta sig speciellt mycket in i hur det fungerar utan bara vill ha en okej avkastning på sina pengar varje år finns det ett utmärkt alternativ som heter indexfonder. Problemet dyker upp när man utan att vilja lägga någon tid eller energi på det vill se sina pengar växa över en natt. Ger man sig ut och simmar i dom vattnen så är risken hög att man får sällskap av hajar. 

Så länge jag har hållit på med aktier, cirka 10 år nu, så har jag dagligen sett rubriker i dom stora näringslivsinriktade dagstidningarna om vilka aktier man skall köpa eller sälja. Logga in på vilken nyhetssajt som helst så kommer du att få flertalet tips om vilka aktier du skall äga eller inte beroende på marknadsläget. Det spelar ingen roll om det handlar om Greklandskrien, Eurokrisen, Corona, Lehman Brothers eller en helt vanlig måndag, det pumpas alltid ut rekommendationer om vilka aktier och fonder man skall äga för att få en bra avkastning på sina surt förvärvade slantar. 

Vet ni vem som får bra avkastning på sina slantar? Bankerna, som tar betalt i courtage varje gång en stackars småsparare läser i nyheterna att en aktie skall "dumpas" eller att "det finns mer att hämta i" någon aktie. Varje dag omsätts miljarder kronor i avgifter för aktiehandel där den som köper och säljer står för fiolerna. 

På samma sätt som en anonym tomte i sociala medier inte har nyckeln till din personliga framgång och förmögenhet så har inte alla dessa "experter" i pressen det heller. Ingen i hela världen, oavsett om det är en utbildad expert eller din påläste kusin som siar så vet man inget om hur framtiden ser ut. Detta av enkel orsak, framtiden har ännu inte inträffat.

Så till dagens fråga i rubriken. Hur kan det komma sig att det är okej för alla nyhetssajter och ekonomitidningar att hissa och dissa aktier i tid och otid? Är inte det att influera folk att köpa och sälja aktier? Senast idag har jag sett nyheter i finanspressen där det ordagrannt står "dumpa den här aktien, köp den här"! 

Även om nyhetssajter inte ägnar sig åt att köpa aktier i billiga bolag, haussa och sedan sälja för att tjäna pengar som i exemplet ovan med aktiefusket, så är det ändå många som blir lockade att köpa in sig i olika bolag som man kanske inte vet så mycket om när dom läser deras rekommendationer. Jag misstänker att på samma sätt som vi under flera sekel blivit lurade att tro att banken är ett ställe som tar hand om våra pengar (nej, det är ett vinstdrivande företag) så litar många på att börsexperterna i nyhetspressen vill det bästa för våra intressen och våra pengar och eftersom detta drar in gigantiska summor i courtage så är det helt helt enkelt okej. 

Det bästa sättet att undvika att lockas göra dåliga investeringar, oavsett av vilken anledning, är att lägga ned tid på att själv lära sig om ämnet och på så sätt skapa sig en uppfattning om varför man väljer att investera i ett bolag. Det är inte svårt att lära sig investera på börsen men man måste bara vara beredd att lägga ned lite tid och energi på det, precis som med allt annat i livet.

I grund och botten handlar det om att var och en måste ta ansvar för sina egna investeringar. Om man väljer att göra en investering i ett aktiebolag på grund av att någon annan gjort en rekommendation och den investeringen sedan inte går som man hade tänkt sig, så är det den som investerar som förlorar pengar. Ingen expert, ingen Instagram-profil eller familjemedlem för den delen kommer att betala tillbaka dina pengar om du gör en dålig investering.

Aktiefusket är ett brott med uppsåt som så klart skall straffas, nyhetssajterna gör i sig inget olagligt men att locka någon att göra en investering som man inte vet något om är inte okej, oavsett om det kommer från en anonym person eller en utbildad expert. 

"If stock market experts were so expert, they would be buying stock, not selling advice". - Norman Ralph Augustine

/K 

2 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt! Jag tar alla tips med en nypa salt, för jag tänker att oavsett vem det goda rådet än kommer från, så är helt oberoende "spanare" nog lätträknade. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan. Ja, som Per H Börjesson brukar säga; courtaget är finansmarknadens modersmjölk. Det finns en anledning till att det ges så många råd av dessa experter.
   Bara att filtrera bruset:)

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera