Vägen till framgång är sällan spikrak


Idag har jag haft ett mycket inspirerande samtal med min trevliga granne fattigafarsan på Instagram där vi pratade indexfonder, böcker och Jl Collins som skrivit boken "The simple path to wealth". Här hittar du en grymt intressant och lättsmält youtube-video som resumerar dagens samtal riktigt bra. 
Under samtalet kom vi in på hur vi hade lyckats snubbla oss in på börsen och det påminde mig åter igen vilken otrolig resa jag fått vara med om de sista decenniet och att man aldrig riktig vet vad saker vi gör kan leda till i framtiden. 

Som jag berättar här i ett tidigare inlägg så började min resa mot börsen och ekonomisk frihet år 2010, utan att jag då riktigt visste vad som väntade mig. Att gå från att ha varit en ekonomisk katastrof hela mitt liv till där jag är idag, skuldfri och med en miljon på börsen, har tagit elva år totalt. Av dessa elva år har jag investerat på börsen aktivt i åtta år, sedan 2013, och de tre första åren var en långsam inskolning och omställning till en ny livsstil där jag begick nödvändiga "misstag" eller rättare sagt, lärdomar!

Ett år in på min förändringsresa, år 2011, kan du hitta denna text i min historia på bloggen: 

En gemensam vän till oss hade länge pratat lite diffust om en hobby hon höll på med via datorn och att vi var välkomna att vara med någon dag. Jag visste inte riktigt vad det handlade om men det var något med Chicago och börsen, det lät i alla fall väldigt spännande. Det var daytrading som knackade på min dörr och utan att veta vad jag gav mig in på öppnade jag och lät den komma in, det skulle bli ett stort steg i fel riktning men så här i efterhand förstår jag att det bara var en del av processen. När jag för första gången såg två dataskärmar uppkopplade till mini-sp 500 med candlesticks i olika färger som tickade upp och ned blev jag helt till mig i brallorna. Man kopplade upp sig via datorn hemma till den amerikanska börsen i realtid och kunde på bara några sekunder eller minuter köpa och sälja futures och valutor, man kunde till och med tjäna pengar när börsen gick ned, det var helt fantastiskt!


Drömmen om att tjäna snabba pengar och dessutom kunna leva var jag vill på planeten var på väg att gå i uppfyllelse, jag skulle bli daytrader och miljonär! Under det kommande året köpte vi en hel rad med böcker om trading, vi gick en onlinekurs tillsammans som kostade 9000 kronor där vi fick lära oss teknisk analys, att rita fibonaccis och tyda grafer. Jag betalade 900 kronor i månaden för den bästa trading-platformen på webben för bästa resultat, min tjej lånade pengar av sin mamma till att köpa en ny laptop som hon kopplade upp till en extern skärm och hela vårt liv kretsade nu runt detta, vi skulle bara lyckas bli ekonomiskt oberoende med hjälp av trading. Så blev det inte.

I två års tid betalade jag 900 kronor i månaden för en tradingplattform och ytterligare 9000 kronor för en kurs i trading, det är över  30 000 kronor som kunde ha gjort betydlig större nytta på börsen. När jag tänker på det så kan jag bara skratta (för att inte gråta) och banka huvudet i väggen över hur jag slängde pengar i sjön på detta vis. Eller... ???

Mja, på ett sätt var det naturligtvis ett slöseri med pengar, om jag 2010 hade satt in dessa 30 000 i en vanlig indexfond med 8% avkastning per år så hade dom idag varit värda mer än det dubbla. Men, som dagens titel nämner, vägen till framgång är sällan spikrak, eller rättare sagt aldrig. Det finns inga rätt eller fel, alla har vi olika liv och olika förutsättningar, i mitt fall snubblade jag på uttrycket "ekonomiskt oberoende" på grund av att jag gick och blev kär i en tjej. Hon gav mig en bok som sådde ett frö i mitt huvud som med tiden har vuxit till ett litet träd. 

Det kunde ha gått till på tusen andra olika sätt och jag kunde säkert ha gjort det på tusen andra mer effektiva sätt, men det var min väg till miljonen, och det är jag väldigt glad för idag. Hade jag inte börjat med daytrading så hade jag kanske inte kommit i kontakt med börsen överhuvudtaget, vem vet? Som Steve Jobs säger i detta avslutningstal på Stanfords universitet 2005; "You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something - your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life."

Har du en dröm du vill uppnå i livet? Börja där du står, det viktigaste är att du sätter igång. Du kommer aldrig att veta i förväg om du är inne på rätt spår eller vilka misstag du kommer att göra på vägen. Se dina "misstag" som lärdomar och lita på att om du nöter på enträget mot dina drömmar så kommer du till slut att nå dom, en bäck kommer alltid att hitta sin väg ut till havet. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna!

/K Kommentarer

 1. Håller med om detta budskap. Det är bara en illusion att vägen till framgång är spikrak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Grubblarn.
   Som Messi sa: “I start early and I stay late, day after day, year after year, it took me 17 years and 114 days to become an overnight success.”

   /K

   Radera

Skicka en kommentar