Månadens inköp, index med utdelning.

 


Ny månad, ny lön, samma fokus som vanligt. Inget nytt under solen, så fort pengarna från mitt måste-jobb kommer in på kontot i slutet av månaden så börjar jag med att betala till mig själv och för över pengar till nätbanken för att köpa aktier och fonder. Det har jag jag gjort nu per automatik varje månad sedan portföljen föddes och så även denna gång. Oktober blir min 138:e månad i rad av oavbrutet sparande på börsen, oavsett om Mr Market är på bra eller dåligt humör. Det har gett ett mycket bra resultat och jag fortsätter med mitt vinnande koncept.

Månadens köp fördelades lika över mina tre indexfonder som ger utdelning i pengar:





Jag anser mig vara en utdelningsinvesterare, jag investerar uteslutande i innehav som betalar utdelning och min plan bygger på att jag i framtiden ska kunna leva helt, eller i alla fall delvis, på mina utdelningar. Samtidigt försöker jag hålla ned risken så mycket som möjligt och nöjer mig med en avkastning som går hand i hand med den risk jag är villig att ta, allt annat skulle vara orimligt. För att uppnå detta har jag valt att lägga mina pengar i händerna på några av de bästa investmentbolagen jag tycker man kan köpa för pengar, samt indexfonder som betalar utdelning i pengar. På så sätt får jag en väldigt diversifierad portfölj med så låg risk som möjligt till en rimlig avgift. Detta har hittills resulterat i en bra avkastning och god nattsömn, det ser jag som ett kvitto på en bra investering. 




Vad man väljer för strategi för att uppnå sin framtida ekonomiska frihet är väldigt olika beroende på person och situation. Vissa väljer som jag att investera för att få utdelning vid utsatta datum, andra köper indexfonder och säljer andelar vid behov. Vissa anser att det är samma sak att sälja andelar som att få utdelning, andra hävdar motsatsen. Hur man än gör eller vad man nu anser vara rätt eller fel så är det ju egentligen skit samma, bara det fungerar för en. Personligen så vill jag inte behöva sälja några av mina innehav, varken aktier eller fonder, för att kunna leva av min portfölj. Det är emot mina principer och känns fel. För mig är det rätta att köpa och behålla, för att konsumera i framtiden kommer jag enbart att använda mig av de utdelningar som trillar in, medan antalet aktier och andelar är intakt. För den som väljer att sälja så fungerar det säkert lika bra, men det är inte min grej. 

Då jag har en stor del av min portfölj i investmentbolag som i regel ger en ganska låg direktavkastning håller jag nu på att bygga upp indexdelen i portföljen. Dels för att vikta mer mot index och dels för att de fonder jag investerar i ger lite högre direktavkastning än investmentbolagen. Jag har lagt upp en plan för de innehav som jag vill bygga upp det kommande decenniet och kommer enträget att fylla på som vanligt varje månad. Efter nyår kommer jag även att ta in denna globala indexfond från Storebrand som erbjuder hela 5% DA, då fondbolaget kommer att sänka minsta inköpsbelopp för denna fond från 100.000 kr till mer normala nivåer. Mer om det sistnämnda kan du läsa på Sofokles blogg där Cristofer gjort ett fantastiskt jobb för att Storebrands fonder ska bli mer tillgängliga även för vanliga dödliga småsparare. Stort tack! 

Ibland önskar jag precis som många andra att jag redan var ekonomiskt fri, tänk om man skulle vinna på lotto (fast jag aldrig spelar), att inte behöva bry sig om arbetstider och semester, vilken känsla! Men att komma från en familj där man aldrig pratade om pengar och än mindre investeringar, en gymnasieutbildning i industri, skulder och en katastrofal privatekonomi till att betala av sina skulder och enträget kämpa ihop några miljoner på börsen med sikte på friheten, det är inte en dålig känsla det heller:) 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K