Bokslut 2020 och mål för 2021

 Ännu ett år till ända, och vilket år! Minst sagt ovanligt och mycket tragiskt på samma gång. Min största förhoppning nu är att världen sakta men säkert kan hitta tillbaka till en någorlunda normal vardag. För min egen del har det varit ett komplicerat men otroligt lärorikt år då jag både insjuknat i Covid, blivit instängd utomlands under pandemin och upplevt min första riktiga börskrasch. 

Sedan jag sade upp mig från jobbet under 2019 för att flytta hem till Sverige efter tjugo år i utlandet har livet varit minst sagt upp och ned. Att släppa taget om min trygga vardag för att uppfylla en dröm kan låta romantiskt, men det har varit fyllt av utmaningar, en del mindre roliga sådana. Det tog tid för mig att komma till rätta och vänja mig vid vardagen hemma i Sverige efter så lång tid utomlands och jag fick kämpa med många olika psykologiska aspekter, bland mycket annat. Saken blev inte mindre utmanande då jag befann mig i Spanien när pandemin utlystes och blev instängd, ensam, i en lägenhet i nästan tre månader. Jag insjuknade i Covid i Mars månad och har dragits med symptomen ända fram till slutet på oktober, en erfarenhet jag gärna inte upprepar. (Detta påminner mig om att jag måste uppdatera mitt löpande inlägg om min framfart på börsen).

Vad det gäller mitt sparande så har det så klart också fått sig en törn då jag under nästan ett och ett halvt år levt på extrajobb och en del sparkapital som inte gett så mycket utrymme för sparade som det brukar. Trots det och många indragna utdelningar så har portföljen tuggat på bra och under 2021 hoppas jag på att nå min första miljon i totalt sparkapital. Det jag egentligen jagar med mitt sparande är utdelningar men jag skulle ljuga om jag sa att miljonen inte betyder något. För en som mig som växt upp i en miljö där man aldrig pratade om pengar (mer än negativt) eller investeringar och som levt halva livet skuldsatt och utan sparpengar så är den första miljonen en enorm milstolpe. Mer om det när det inträffar.

Årets börshändelse var ju utan tvekan kraschen som på bara några veckor drog ned portföljvärdet med över 30%. Det var för mig en väldigt positiv erfarenhet då jag verkligen fick chans att sätta min långsiktiga strategi på prov, något som visade sig gå över förväntningarna. Det enda negativa för mig personligen, som mest är en barnslig bagatell, var att jag inte hade så mycket torrt krut att handla för som jag hade velat under kraschen. Nåja, det kommer fler tillfällen:)

Portföljen, som för övrigt slagit alla jämförelseindex som finns på Avanza, varje år sedan starten 2013, har repat sig från kraschen och är nu tillbaka på ganska precis samma nivåer som innan. Något som ytterligare förstärker min redan starka tro på långsiktig investering, är man långsiktig på börsen så är en börskrasch inte något att oroa sig för. Med tiden kommer Corona-kraschen, precis som alla tidigare börskrascher, att vara ett litet hack i kurvan som ingen lägger märket till.

 


Portföljen väger som ni ser ovan 665 036 kronor och till det summeras Spiltan aktiefond Investmentbolag. Det är min enda fond och pengarna ligger på ett konto direkt hos Spiltan fonder med ett värde på 263 376 kronor och ger ett totalt sparkapital på 928 412 kronor. Jag är alltså 71 588 kronor bort från min första miljon. Det är så stort att jag knappt kan tro det.

Inför 2021 som börjar på börsen imorgon så har jag satt följande mål:

Investeringar:
- Nå min första miljon kronor. 
- Investera för minst 5000 kronor per månad. (60k under året)
- Investor skall ta plats som största aktieinnehav i portföljen. 
- Hufvudstaden och Bank of nova Scotia skall utgöra minst 5% av portföljen vardera. 

Träning: 
- Träna 6 dagar i veckan med rullande schema 3-1. Tre dagar träning och en vilodag.
- Köra mitt rörlighetsprogram varje dag innan träningen.
- Minst 2 yogapass i veckan.
- Göra en bar muscle up. 
- Klara minst 5 ring muscle up i rad. (Jag kan göra MU i ringar, men inte i riggen?)

Hälsa: 
- Meditera minst 3 gånger i veckan. Fin medicin.
- Fira tredje året utan att äta kött.
- Cykla till jobbet varje dag. 

Personligt:
- Säga tack för allt jag har innan jag somnar varje kväll.
- Inte gnälla eller klaga över något och framför allt, inte älta eller ångra det som varit.
- Läsa en bok i månaden. 

Detta och mycket annat hittar ni också på mitt Instagramkonto

Om några veckor börjar jag på ett nytt heltidsjobb, det tog sin tid men nu är jag där. Jag är otroligt tacksam över att jag nu får uppleva ännu ett år, att jag har en frisk kropp som tillåter mig träna nästan varje dag, att jag har familj och vänner både i Sverige och ute i stora världen, att jag har chansen att resa och upptäcka världen och att jag tycker det är kul att lära mig nya saker. Helt enkelt är jag jävligt taggad inför det nya året, hoppas så klart även på återkomsten av utdelningar, jag tror det kommer att bli magiskt.

God avkastning på er allesammans, vi ses bland miljonerna. 

/K 

11 kommentarer:

 1. Spännande att vara så nära miljonen, kan tänka mig att det är en milstolpe ändå. :-)

  Man vet inte hur bra man har det förrän det sätts på spel, definitivt värt att skänka en tanke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.
   Ja du, jag kan säga att jag verkligen blivit en erfarenhet rikare i och med att jag lämnade jobbet. Jag ska inte säga att jag ångrar mig, men det är långt ifrån den romantiska bild jag hade av att uppfylla en dröm.

   Att nosa på miljonen känns helt sjukt, vet inte riktigt hur jag kommer att reagera när jag är där.

   Gott nytt år på dig.

   /K

   Radera
 2. Trist att höra om Covid-infektionen och att du blivit inlåst i en lägenhet i Spanien. Kan tänka mig att det var påfrestande. Men du verkar ha tagit dig igenom till sist.

  Grymt kul att läsa om din goda utveckling på börsen och att du nu är riktigt nära första miljonen! Jag minns själv hur bra det kändes när jag drog in min första miljon (och hur trist det kändes när värdet kort därefter halverades i finanskraschen).

  Ditt träningsprogram är också högst imponerade. Jag tyckte jag satt ett ambitiöst mål med träning tre gånger i veckan men nu ser jag att jag har lite att arbeta på!

  Vi får hoppas på ett riktigt gott nytt år 2021!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slumpvandraren!
   Kul att ha dig här, kollade just din uppdaterade portfölj, det var imponerande om något.

   Ja, det har varit en minst sagt konstigt år, men, det som inte ta kol på en gör en väl starkare:)

   Miljonen känns overkligt, jag är inte riktigt där ännu men nu är det så nära att jag faktiskt med all säkerhet kan säga att jag kommer att lyckas, det är bara en tidsfråga.

   Vad det gäller träningen så kör jag väldigt varierat och mår så himla bra av det att det oftast inte är någon uppoffring, men trötthet, resor eller jobb kan ju alltid komma i mellan. Siktar i alla fall på ett mycket aktivt år.

   Tack för input och inspiration med ditt portföljvärde.

   /K

   Radera
 3. Så härlig läsning KPK!

  Du kommer att nå miljonen snart. Och när du gör det fira det på ett sätt som står i samklang med vem du är och vad du uppskattar!

  Stort lycka till med jobbet OCH dina fortsatta investeringar.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  Atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Atlas!
   Fira på ett sätt som står i samklang med vem jag är och vad jag uppskattar, fantastiskt bra uttryckt:) Det skall jag göra, det blir en resa.

   Tack, för pepp, besök och bra input.

   /K

   Radera
 4. Snart 1 Mkr, grymt! :-) Stabil utveckling också!

  Kör du med false grip/falskt grepp i ringar när du gör muscle ups?

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Arbetsplanen.
   Ja, det gnager på åt rätt håll, väldigt roligt.

   När jag gör strikta MU i ringar så använder jag false grip, när jag gör vanliga kör jag vanligt grip. Kul, tränar du också crossfit eller gymnastik eller liknande?

   Såg att jag inte hade lagt till dig på min blogglista, den är nu uppdaterad.

   Tack för besök och kommentar:)

   /K

   Radera
  2. Alright :-) Det gör stor skillnad med false grip! Om du hittar en stång/räcke med lite gung så kanske du klarar det där också!

   Tränade parkour tidigare och sedan gymnastik 2 år. Muscle ups i ringar med false grip sitter men inte på räck/stång. Bara klarat muscle ups på stång några gånger i mitt liv. Det sjuka är att det alltid varit superlätt när jag klarat det. Det är så mycket timing. Och då menar jag inte "crossfit muscle ups" utan strikta :-)
   Numera kör jag bara gymträning, cirka 5 gånger i veckan. Kanske ska prova göra muscle ups imorn, var nog över ett år sedan sist!
   Du kör crossfit alltså? Själv eller i grupp?

   Ok, trevligt! :-)

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Uppdatering: Testade muscle ups idag, klarade inte ens det i ringar. Får bli att återta den färdigheten :p

   Radera
  4. Hej igen!
   Vanligtvis kör jag i grupp, men nu under Corona så har det blivit att köra solo. Längtar till man kan återgå till normal träning igen.

   På räcke är jag inte ens i närheten av att klara en MU, även om jag vet att jag har tillräckligt med styrka för det, det är tekniken som brister och som du säger, otroligt mycket timing. Men i år skall den sitta.

   Jag tror du tar igen det snabbt på några försök, fördelen är att du mentalt vet att du har kunnat. Har man en gång gjort det så kan man göra det igen:)
   Kör hårt!!!

   /K

   Radera