Jag ökar i svensk indexfond med utdelning.

 


Detta inlägg innehåller reklamlänkar till Avanza. 

Ny månad, ny lön, samma fokus! Jag är nu inne på min 136:e månad i rad av oavbrutet månadssparande / investerande på börsen. Sedan i mars 2013 har jag precis som en robot varje gång lönen kommer in på kontot separerat en summa och skickat på anställningsintervju hos Avanza. Sedan 2021 har jag även konto hos Nordnet. Arbetslösheten är låg på börsen och mina pengar har hittills fått anställning omgående och på livstid. Den strategin har fungerat bra, så jag kör vidare i det spåret. Denna månad valde jag att öka i mitt minsta innehav som förhoppningsvis en dag kommer att bli ett av mina största. En indexfond som speglar den Svenska börsen och ger utdelning i pengar. 

SEB Sverige Indexnära B utdelning (reklamlänk) är en svensk, billig indexfond (0,26%) som speglar den svenska börsen. Fonden följer indexet SIXPRX vilket innebär hela Stockholmsbörsen och innehåller totalt +330 bolag vilket jag ser som väldigt komplett. Som med alla svenska indexfonder nuförtiden så har även den här ett ESG-filter som eliminerar en del innehav, därav namnet indexnära. Trots det så har fonden presterat bra, bättre än OMX Stockholm 30 General index inklusive utdelning och således även Avanzas gratisfond Avanza Zero som speglar sistnämnda index. Totalavkastning för SEB Sverige Indexnära de senaste 10 åren ligger på 178% vilket ger en genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR) på 10,77%.

Fonden finns i två olika andelsklasser, A & B, där andelsklass B lämnar utdelning i cash på kontot och andelsklass A återinvesterar alla utdelningar i fonden. Jag kör med andelsklass B eftersom jag vill ha utdelning, men oavsett vilken av de två olika andelsklasserna man väljer så är totalavkastningen exakt den samma då det är exakt samma fond. Tittar man på grafen för andelsklass B på Avanza så ser det ut som den ger sämre avkastning än andelsklass A, men det är bara för att grafen är justerad för utdelning, det vill säga att utdelningen som betalats ut till ägarna är subtraherad från grafens utveckling. Vill man titta på grafen för fonden hos Avanza så bör man dock välja andelsklass A för att få en korrekt bild av totalavkastningen inklusive återinvesterad utdelning. Annars rekommenderar jag att titta på grafen hos fondförvaltaren SEB där ovan bild är tagen. 

Fonden betalar alltså utdelning en gång per år, precis som en utdelningsaktie. Det ger mig det bästa av två världar eftersom jag får bra avkastning till låg risk genom att investera i index, men samtidigt får jag även den fina utdelningen som man annars måste jaga med enskilda aktier till betydligt högre risk.

Utdelningen landar i Maj varje år och har som målsättning att betala 3,5% av andelens värde vid datum för fastställande av utdelning. Här kommer utdelningarna för de senaste 10 åren:

2024:  7,99 kronor

2023:  7,74 kronor

2022:  7,60 kronor

2021:  6,00 kronor

2020: 5,40 kronor

2019:  5,00 kronor

2018:  5,50 kronor

2017:  4,70 kronor

2016:  4,90 kronor

2015:  4,40 kronor

2014:  4,10 kronor

Ett aktiebolag som delar ut pengar röstar fram en summa pengar som ska delas ut till aktieägarna varje år, beroende på företagets vinst, därför kan utdelningen ibland variera från år till år. SEB Sverige Indexnära B utdelning har i sina fondbestämmelser som målsättning att dela ut en fast direktavkastning om 3,5% och summan som skall delas ut bestäms alltså i relation till andelsvärdet, bara någon dag innan den avskiljs. Jag gillar detta koncept då jag redan i förväg vet vilken direktavkastning fonden kommer att ge. Det står visserligen i bestämmelserna att fonden kan dela ut mer eller mindre pengar än utsatt, men för de tio åren jag nämner ovan har direktavkastningen legat på sina utlovade 3,5%. 

Den svenska börsen har trots att vi är ett ganska litet land, en av världens bäst presterande börser tillsammans med USA och därför har jag exponering mot båda dessa marknader. Här hittar du mina indexfonder. Som svensk småsparare tycker jag att det är självklart att ha en bred exponering mot den svenska börsen och för mig faller valet på denna fond som jag ökar i regelbundet varje månad.

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K 

Uppdaterad kalkyl F.I.R.E

 



Det finns många olika anledningar till att folk investerar på börsen, gemensamt har vi alla att vi försöker få våra pengar att växa, men vad vi sedan vill göra med pengarna är väldigt olika från person till person. Mitt stora "varför" på börsen är enkelt, frihet. Jag bygger en förmögenhet på börsen för att kunna köpa mig friheten att välja. Friheten att kunna säga upp mig om jag inte trivs med jobbet. Friheten att ha råd att jobba deltid eller halvtid. Friheten att kunna ta mer semester. Friheten att kunna gå i pension tidigare. Friheten att inte vara tvungen. Den sista meningen, att inte vara tvungen, sug på den en stund. Om inte den motiverar dig att fortsätta pytsa in pengar på börsen varje månad så vet jag inte vad? 

I dessa investeringskretsar, eller ska jag kanske hellre säga småspararkretsar, är ett mycket vanligt mål med börsen att kunna sluta jobba och leva på kapitalet. F.I.R.E i denna kontext står för Financial Independence, Retire Early och är precis vad det låter som, ekonomisk frihet, gå i tidig pension. Det går ut på att man lever snålt under en period i livet och investerar så mycket man kan på börsen för att sedan leva på kapitalet den dagen detta täcker ens basala utgifter. Ofta räknas detta ut med hjälp av 4%-regeln som snabbt innebär att man räknar ut hur mycket pengar man behöver per år för att kunna sluta jobba, sedan multiplicerar man denna summa med 25 för att få en siffra på det frihetskapital som behövs och sedan räknar man med att kunna ta ut 4% av detta kapital i cash per år, vilket motsvarar den summa du anser dig behöva per månad för att leva utan att arbeta. 

Jag ska börja med att säga att F.I.R.E kanske inte är min grej, men F.I utan R.E är jag fast besluten att uppnå. Alltså att filtrera bort stressen av att måsta jobba om jag inte vill eller kan. Hur som helst, sist jag räknade på detta var för fyra år sedan, då ansåg jag mig behöva 6 miljoner för att känna mig fri, och detta skulle enligt mina dåvarande kalkyler och kapital ta upp emot 22 år att uppnå. Alltså år 2042 och vid 66 års ålder, med andra ord ganska precis till ordinarie pensionsålder. Dagens kalkyl är något mer optimistisk och glädjande. 

Nuvarande utgångsläge:

- Arbete:
Jag har ett jobb som jag trivs väldigt bra med och känner inte ännu någon som helst stress över att fortsätta jobba. Det är till och med möjligt att jag fortsätter jobba en del även efter att ha uppnått den finansiella friheten. Dessutom som russin på kakan så erbjuder detta jobb mig möjligheten att jobba i stort sett hur mycket eller hur lite jag vill. Det vill säga i form av halvtid, deltid till 65%, 75% eller 80% (just nu jobbar jag frivilligt 65%), eller tjänstledigt utan någon speciell anledning. Det betyder främst två saker, att jag inte behöver bli utbränd (vilket oftast resulterar i att man söker sig till ett annat jobb i hopp om grönare gräs eller förblir utbränd och dyster), och att jag med glädje kan kombinera min tidigare exit från arbetslivet med deltidsjobb. Utöver det så erbjuder mitt företag ett slags avgångsvederlag för de som frivilligt vill lämna plats åt en yngre och billigare generation med start från och med 57 år och en premie på 150.000 EUR, vilket i dagens pengavärde motsvarar 1,7 miljoner. Före skatt. Som man ska leva på tills dess att man uppnår 67 år och får ut sin statliga pension (som så klart blir lägre då man gått 10 år tidigare). Tidsmässigt skulle det innebära att gå i pension 10 år tidigare än ordinarie pensionsålder och i mitt fall, 9 år från idag. 

- Portfölj:
Bara för några dagar sedan firade jag nytt ATH på 1,7 miljoner. Räknat från starten 2013 så ligger mitt CAGR på Avanza på 13,7% per år, jag tänker att det är rimligt att räkna med blygsamma 9% för denna kalkyl samtidigt som jag gladeligen välkomnar högre siffror. Månadssparandet ligger fortfarande på 5000 kr i snitt per månad som det alltid har gjort. Slår man in dessa siffror i en ränta på ränta-kalkylator så får man följande ungefärliga uträkning:



Fyra och en halv miljon i portföljvärde vid 57 års ålder. Det skulle med 4%-regeln kunna generera en inkomst på 180.000 kronor per år eller 15 000 kr i månaden, före skatt, samtidigt som portföljen har marginal för att fortsätta växa. (Skulle man leka med tanken att portföljen fortsätter avkasta de dryga 13% per år som den gjort hittills så skulle det initiala målet på 6 millar uppnås inom samma tidsram). 

- Slutsats:
I denna kalkyl är inte inräknat varken skatt eller inflation men jag kan meddela att jag är mycket väl medveten om båda dessa faktorer samt att ingenting är skrivet i sten. Jag har en plan som jag kämpar för, men om den av någon anledning inte skulle hålla hela vägen så är det ingen katastrof då jag som sagt inte behöver sluta jobba helt om jag inte vill. Jag lämnar dörren öppen för triumf och succé, men dör inte om detta inte uppfylls exakt på dagen. 

Låt oss säga att säga att börsen fortsätter som den gjort hittills, med sina ups and downs och en CAGR på antagna 9%. Låt oss också anta att jag är frisk och får uppleva 57 års ålder. Med en ungefärlig månadsinkomst från portföljen på 15000 kr före skatt och utan att ta hänsyn till den minskade köpkraften 9 år framåt i tiden, så skulle jag kunna leva helt okej med mina låga utgifter. (Här får deltidsarbete spela en roll om jag ser att planen spricker). Om vi dessutom antar att jag fortfarande är anställd på nuvarande arbetsplats och är en av de frivilliga kandidater som kommer att ta pengarna och checka ut, (i dagsläget 1,7 miljoner men som förhoppningsvis kommer att justeras för inflation innan det är min tur) så innebär det i värsta fall ytterligare 1,7 miljoner som skjutsar på portföljen.

Vad som är ekonomisk frihet är så klart högst individuellt och beror på en mängd olika faktorer. I mitt fall så skulle jag vara mycket bekväm med 6 miljoner, men jag klarar mig utan problem på 4,5 miljoner tack vare att jag är skuldfri och har låga omkostnader. Dessutom skall sägas att just 4% inte är någon lag som stenhårt behöver följas, man kan mycket väl ta ut mer även om det innebär att portföljen förbrukas i lite högre takt. Det kan också hända att avkastningen överraskar positivt och ett uttag på kanske 5% eller 6% kan göras utan problem. 4%-regeln bygger på att portföljen skall kunna växa samtidigt som man konsumerar av den, men det är ju är det inget tvång att göra så. Jag anser att man får vara lite flexibel här i båda riktningar och ta det lite som det kommer. Att kunna köpa sig friheten att vara i stort sett fri ekonomiskt även om man kanske behöver jobba lite deltid ibland tycker jag låter som en väldigt bra plan. Ny siffra för ekonomisk frihet sätts alltså till 4,5 miljoner vilket innebär att jag nu har uppnått 37% av målet. 

Portföljen består nu endast av tre investmentbolag och några indexfonder. Min största position Investor har de senaste 20 åren legat på en CAGR på 18% och mitt andra största innehav Handelsbanken USA Index Criteria B1 på samma 18% de senaste 10 åren. Med lite tur ångar börsen och mina innehav på som de gjort hittills och jag blir glad pensionär ännu tidigare, men i ett worst case-scenario med en aktieportfölj på 4,5 miljoner vid 57 års ålder, ett avgångsvederlag på 1,7 miljoner och en kommande statlig pension så känns framtiden ändå ganska ljus. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K 

Nytt ATH igen. Portföljen över 1,7 miljoner.

 



Börsen går som en raket i år och portföljen sväller som en steroidstinn biceps på det lokala gymmet. Idag firar jag åter igen en ny milstolpe, den tredje för i år, och vi är bara i juli än så länge. Bara sedan i januari har portföljen gått från 1,4 miljoner till idag 1,7 miljoner, vilket pump!!!

Min portfölj föddes i mars 2013 med en första insättning på 10.000 kr. Sedan dess har jag varje månad utan undantag överfört en del av lönen till Avanza och Nordnet för att köpa aktier och fonder med ett snitt på cirka 5000kr i månaden. Det finns dom som sparar mer, det finns dom som sparar mindre, var och en sparar i sin egen takt efter vilja och förmåga. Hur mycket man sparar per månad bestämmer naturligtvis till stor del hur snabbt man kan nå sin ekonomiska frihet på börsen, men det viktiga är inte summan, utan tiden och kontinuiteten. För även med små summor i månaden kan man åstadkomma stora förmögenheter på börsen. 

Stockholmsbörsen är en av världens bäst presterande börsmarknader tillsammans med den amerikanska. De senaste 150 åren har den svenska börsen levererat en genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR) på cirka 9%, för den amerikanska ligger denna siffra på cirka 10%. Låt oss säga att du idag är tjugo år gammal och att du under hela ditt arbetsliv på cirka 47 år kan spara 1000 kronor i månaden. Skulle pengarna sättas in på ett sparkonto på banken för att sakta ruttna så skulle du vid dagens pensionsålder på 67 år ha hunnit skrapa ihop 564 000 kronor. Om du istället stoppar in pengarna i en bred och billig indexfond, till exempel en global, till 10% avkastning i snitt per år så kommer du förmodligen gå i pension tidigare än beräknat eftersom du vid 67 års ålder skulle ha nästan 11 miljoner på kontot.

Just nu går börsen som ett ånglok och eldas på med ett fåtal tech-bolag i täten, artificiell intelligens är på tapeten just nu. För tjugo år sedan var det något annat, om ytterligare tjugo år är det förmodligen något annat också. Det behöver man inte bry sig om när man investerar i indexfonder, då äger man alltid (eller i alla fall nästan alltid, läs ESG) alla vinnande bolag och det spelar ingen roll om dom heter Nvidia, Meta eller Feta. Man pytsar in en slant på börsen varje månad och låter tiden göra grovjobbet. 

Min portfölj består idag av tre investmentbolag och tre indexfonder som betalar utdelning i pengar, det ger än så länge ett mycket bra resultat och den linjen kommer jag att köra vidare på. Mitt största innehav är nu Investor med snart 30% av portföljvärdet, följt av indexfonden Handelsbanken USA Index criteria B1.

Börsen är naturligtvis inte på så här bra humör varje dag, vissa år är den upp med 30%, andra rasar den med 50%. Men visst är börsen fantastisk ändå? Mig veterligen finns det inget bättre och enklare sätt för helt vanliga och dödliga arbetare som du och jag att bli miljonärer än just att investera på börsen. Jag snubblade in på börsen för elva år sedan, skuldsatt och utan en krona sparad, efter att ha läst en bok jag fått av en vän. Om du inte redan har gjort det så hoppas jag att du också snubblar in på börsen, en förbannat rolig hobby som dessutom ger dig möjligheten att bli ekonomiskt fri. Vilken fullträff säger jag. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna.
/K 

Bra drag i min amerikanska indexfond.

 


I början på året genomförde jag en grov storstädning av portföljen och i stort sett alla enskilda aktiebolag utom investmentbolagen fick ny anställning i indexfonder som ger utdelning. Det här gjordes av flera anledningar men de två huvudsakliga var att jag inte ville behöva oroa mig över att något innehav i väskan kraschar eller väger för tungt. Med en indexfond slipper man bry sig om detta då diversifieringen är tillräcklig även om man bara har en enda fond. Jag har tre olika indexfonder som betalar utdelning i pengar, men idag är det US of A som är i rampljuset.

Indexfonden Handelsbanken USA Index Criteria B1 är nu mitt andra största innehav som med ett värde på 360K utgör cirka 22% av portföljen. Fonden innehåller +400 amerikanska bolag och handlas i svenska kronor. Det finns två olika andelsklasser av denna fond, andelsklass A som automatiskt återinvesterar alla utdelningar i fonden, och andelsklass B som ger utdelning i cash på kontot. Jag kör så klart B och får en smaskig utdelning varje vår i mars månad. Mer om utdelningen i fonden kan du läsa här.

Till saken. För att få en ackurat graf över fondens utveckling så rekommenderar jag att kika på Handelsbankens fondlista. Där kan man se att denna pjäs har bjudit på en avkastning på hela 422% de senaste 10 åren. Det ger en genomsnittlig årlig totalavkastning på 17,97%. Det är nästan Warren Buffett style och en fantastiskt fin avkastning för en investering med låg risk och rimlig avgift på 0,21%. Jag trivs riktigt bra med denna fond i min portfölj och fortsätter att pula in pengar varje månad. 




Som alla andra svenska fonder nuförtiden så har även denna ett ESG-filter som rensar bort de bolag som inte uppfyller vissa hållbarhetskrav, till min stora irritation är Tesla ett av dessa bolag och jag söker febrilt efter ett bra alternativ att kombinera med som innehåller exakt alla S&P500 bolag utan undantag. För oss i Sverige som inte kan investera varken i Vanguards egna fonder eller i amerikanska ETF:er så finns det några tysknoterade ETF:er både hos Avanza och Nordnet men då tillkommer istället en tilläggsavgift för valutaväxling då dessa handlas i EUR.

Jag tycker att det är helt otroligt och ruggigt irriterande att det inte finns en enda svensk fondförvaltare som erbjuder en raka rör S&P500 indexfond utan ESG-filter. Okej att många vill ha detta filter och det kan säkert föra bra saker med sig, men det borde finnas alternativ. Efter att ha surfat runt i dom sociala nätverkens börsuniverum i över tio år så kan jag med säkerhet säga att efterfrågan är stor och en sådan fond skulle sälja mycket bra. Vad sägs om att starta ett upprop?

Hur som helst, med eller utan ESG-filter så är den amerikanska börsen en av världens bäst presterande och att köpa hela (eller stora delar av den) rasket i en säck till en billig penning känns helt rätt för mig. För det är ju det vi gör när vi köper en indexfond, vi köper hela börsen och slipper oroa oss över enskilda innehav eller låtsas att vi kan gissa vilka bolag som kommer att gå bra i framtiden. Man kan med lugnet i behåll pytsa in pengar i fonden, månad efter månad, år efter år, decennium efter decennium och sova gott samtidigt som indexfonden gör grovjobbet.  

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K